Je kan veel gaan sporten of yoga doen in je vrije tijd … maar dat weegt niet op tegen al die uren die je spendeert aan je werk en waarbij je meestal niet voldoende beweegt. Toch?

Dat zitten het nieuwe roken is geworden en dat we allemaal meer moeten gaan bewegen, is een feit. Maar dat je al zittend ook kan bewegen en je nauwelijks tijd hoeft te verliezen, wist je dat al? Wel, met deze oefeningen voor aan de bureau, heb je in een mum van tijd weer nieuwe energie!

Hoe doe je yoga op het werk?

Wel, ik zal het heel duidelijk en simpel houden. Met deze 4 yoga oefeningen kan jij elke dag jezelf een Energy boost geven die, zoals Soetkin het in De Morgen zo mooi citeerde, beter is dan de zoveelste koffie naar binnenslurpen 🙂 Het enige wat je nodig hebt is je bureaustoel en jezelf. Check?!

 

1. Twist en voel de energie stromen in heel je bovenlichaam

Als je twist dan masseer je niet enkel je organen, wat fantastisch voor ze is, maar je wringt als het ware ook alle slechte energie uit je lichaam. Alle stress, alle spanningen, alles wat te veel is, kan je nu los laten. Heerlijk, toch?

VOORDELEN? Deze oefening is o.a. erg goed voor je rug, je schouders en het verbetert je ademhaling!

HOE? Adem in, maak lengte, adem uit, bewaar de lengte en twist. Je kan je stoel vastnemen met je achterste hand, langs links of rechts. Je voorste hand mag op één van je knieën blijven rusten. Forceer jezelf niet. Ga zover als jouw lichaam het je toelaat. Ontspan je schouders en hou je hoofd recht, dat helpt om de borstkast goed te openen. Je kan deze oefening al dan niet met je benen gekruist doen.

PAS OP? Als je een hernia of een andere zware aandoening hebt in je rug, mag je deze oefening enkel doen in samenspraak met je arts of kiné. In principe kan het geen kwaad, als je je rug goed blijft verlengen én als je niet te ver twist. Als je last hebt ter hoogte van je nek, hoef je niet over je schouder te kijken zoals op de foto. Hou je gezicht dan in de richting van je bovenlichaam.

 

2. Open je heupen en laat alle spanningen en emoties even los

De heupen zijn verbonden met onze emoties, het is dan ook fantastisch om deze te openen, als de spanning even te hoog op loopt. Heb je een deadline, voel je stress, weet je even geen blijf met jezelf? Dan is dit dé oefening voor jou!

VOORDELEN? Deze oefening is o.a. erg goed voor het openen van je heupen, waardoor je automatisch problemen in de onderrug verhelpt.

HOE? Breng je ene enkel over je andere been en laat het rusten boven je knie, niet op je knie. Laat je knie rustig naar buiten vallen, zonder te forceren. Pak je onderbeen vast, adem in en maak lengte en adem uit en buig voorover. Probeer je hoofd in één lijn met je rug te houden, laat deze niet zomaar hangen, dan forceer je nek. Hou je schouders en gezicht ontspannen. Herhaal aan de andere kant.

PAS OP? Als je last hebt van je knieën, ondersteun deze dan met je hand. Heb je een blessure aan je heupen? Bespreek dan eerst even met je arts of kiné of dit een goede oefening is voor je!

3. Laat de spanning tussen je schouderbladen en in je bovenrug los

Voor zij die lange dagen achter hun bureau zitten, is dit één van dé beste oefeningen. Er stapelt zich namelijk gedurende de werkdag heel veel spanning op tussen je schouderbladen en in je rug.

VOORDELEN? Deze oefening is, zoals je hierboven al kon lezen, erg goed voor het ontspannen van je schouders en rug. Doordat hier de spanning verminderd, zal je bijvoorbeeld minder snel last krijgen van hoofdpijn.


HOE?
 strek je armen voor je uit en breng de ene arm boven de andere, buig de armen nu zodat de ellebogen ongeveer boven elkaar komen. Kijk dan of je de onderarmen kan kruisen en of je handen elkaar kunnen vastpakken. Als dat niet lukt strek dan je bovenste arm uit en hou je onderste arm gebogen, met deze arm trek je als het ware de bovenste arm naar je toe. Belangrijk is, in beide opties is, dat je schouders laag blijven en je rug en hoofd mooi recht. Herhal aan de andere kant.

PAS OP? Iedereen kan deze oefening doen. tenzij je een schouderblessure hebt, dan kan je het best rustig aan doen, of de oefening even vermijden.

 

4. Verbeter je ademhaling en ontspan je schouders tegelijk met deze oefening

Dit is ook een geweldige oefening die je kan doen tijdens lange werkdagen aan de bureau. Het verschil met de vorige schouderoefening is dat we hier een ander deel van de schouder bereiken én dat we de borstkas openen. Door dat laatste is dit meteen ook een hele goede oefening om de ademhaling te verbeteren.

 VOORDELEN? Dat deze oefening je schouders opent en je ademhaling verbetert vertelde ik je al hierboven. Maar wist je ook dat dit een ideale oefening is om je zelfvertrouwen een boost te geven?!

HOE? Breng je ene arm achter je rug langs onder naar boven en de andere strek je eerst uit naar boven, om vervolgens deze arm te buigen en je hand achter je hoofd te brengen. Misschien kunnen je handen elkaar wel vastpakken? Zo niet, neem dan bijvoorbeeld een sjaal en pak met beide handen een deel van de sjaal vast. Hou je rug en hoofd mooi recht en je schouders laag. Herhaal aan de andere kant. Je kan de benen optioneel ook over elkaar brengen, maar dat hoeft niet.

PAS OP? Iedereen kan deze oefening doen. tenzij je een schouderblessure hebt, dan kan je het best rustig aan doen, of de oefening even vermijden.

Wanneer neem je zo’n yogapauze?

Wel, eerlijk? Wanneer jij het maar wilt! Telkens wanneer je voelt dat je lichaam even niet meer mee wilt, of telkens wanneer je voelt dat je concentratie vervaagt, is het dé moment. Zeg je: “Ik werk zo hard, dat ik daar niet bij stilsta!”? Wel, dan zou ik zeggen, probeer het eens 1 maal per dag rond 10u en 1 maal per dag rond 16u . Neem dan even een korte pauze waarbij je één of meerdere van bovenstaande oefeningen uitvoert. Als je dat al kan doen, ben je al héél goed bezig!

Help?

Snap je iets niet? Lukt een oefening niet? Laat het ons dan weten en stuur ons gerust een mailtje via info@yoga-time.be We zullen proberen om je dan zo snel mogelijk verder te helpen!

 

Ziezo, hopelijk heb ik jullie zo een beetje verder geholpen en kan je op deze manier iets ontspannender je werkdagen tegemoet gaan!

Veel yogaplezier

Groetjes

Jozefien

Wil je graag meer van dit? En zou je graag één van onze leraars over de vloer krijgen om een yogales op het werk te geven? Bekijk dan hier ons aanbod!