Maya astrologie ° Wat is dat?

By 23 juli 2020Maya astrologie

Maya Tzolkin kalender = 260 daagse kalender

De Maya Tzolkin kalender of Galactische kalender die 260 dagen telt per ronde, schrijft aan elke dag een unieke energie toe. Elke dag is anders. Net zoals elke persoon anders en uniek is. 

Deze cyclus van 260 dagen is mooi afgestemd op de natuurlijke ritmes van de mens, de aarde, de maan, de zon, de sterren en de gehele melkweg. Daarom wordt het ook wel eens de galactische kalender genoemd. 

De Maya uit de oudheid wist toen al dat de aarde 3 rondes maakt:

1) om de eigen as in 24 uren

2) om de zon in één jaar

3) om Alcyone, de centrale ster van de Plejaden, in 26.000 jaar

Deze laatste ronde werd door de Maya’s ook de Precessie Cyclus genoemd. De 260 dagen tzolkin kalender is een fractaal van deze grote cyclus, die alle eigenschappen van deze grotere cyclus met zich meedraagt. 

Ook wij dragen een deel daarvan met ons mee. Denk maar aan het begin van ons leven. Een zwangerschap, vanaf de bevruchting, duurt ongeveer 260 dagen. Zo veel tijd is er nodig om uit te groeien tot een volledig mens. Eigenlijk best bizar dat we ons niet meer bewust zijn van die cyclus van 260 dagen, niet? 

Echter, deze traditionele Maya Tzolkin kalender loopt zoals jullie allen weten, niet gelijk met de Gregoriaanse kalender, die wij allen toepassen en die 365 dagen telt. 

Gregoriaanse kalender = 365 daagse jaarkalender

De maanden van de Gregoriaanse kalender zijn “random” gekozen en het was vooral een ego spelletje bij verschillende keizers, die allen hun naam aan een maand wilden geven. De lengte van de maanden zijn ook onregelmatig, de ene maand duurt 30 dagen, de andere 31 en dan hebben we ook nog schrikkeljaren. 

Daar bovenop, hebben ze de 13de maand er tussenuit gelaten. Het idee van een 13de maand zie je wel nog terugkomen bij sommige loonbrieven. Waarom? Omdat ze dachten dat 13 een “ongeluksgetal” was en ze deze liever niet in de kalender zagen. Heel gek, want als je naar de 365 dagen kijkt van een jaar ( lengte wordt bepaald door de tijd die de aarde nodig heeft om één ronde om de zon te maken) zijn er wel effectief 13 manen in een jaar. Het zou dus veel “natuurlijker” zijn, mochten we werken met 13 maanden in plaats van 12. We zouden meer tijd hebben en meer het gevoel hebben dat alles natuurlijk loopt. Het leven zou minder aan ons voorbij gaan. 

Het effect dat deze Gregoriaanse kalender op ons heeft is groot. Zo zorgt deze er mee voor dat we dus vaak geen tijd hebben. En dat klopt ook, binnen deze artificiële kalender, die helemaal niet stroomt met de werkelijke energie die aanwezig is, hebben we ook geen tijd. We zijn steeds meer en meer gehaast. De meeste van ons toch. 

Maar natuurlijk moeten we kunnen meeleven met die Gregoriaanse kalender. En gaan onze bazen, collega’s, leerlingen, … niet lachen als we plots afkomen met een andere agenda die niet gelijk loopt.

Maar tegelijkertijd zou het ook fijn zijn, mochten we toch de wijsheid van de tzolkin kalender kunnen meenemen in onze huidige kalender. En zo toch terug meer natuurlijk kunnen leven, met meer ruimte en het gevoel van tijd. Althans, dat vind ik toch. 

13 manen kalender = 365 daagse jaarkalender + de energie van de 260 daagse maya tzolkin kalender

Daarom heeft José Argüelles de Maya Tzolkin kalender vertaald en als het ware geplakt op de Gregoriaanse kalender. 

Hij heeft er een bruikbare 13 manen kalender van gemaakt, die combineert de 260 daagse Tzolkin kalender met een jaar van 365 dagen

De 13 manen kalender in het kort:

Begint telkens op 26 juli

telt 13 manen en dus ook “maanden” per jaar

telt 28 dagen per maan(d)* 

telt 4 weken per maan(d)

telt 7 dagen per week

telt 365 dagen per jaar**

waarvan 1 dag buiten de tijd, op 25 juli

dag 1 van de week heet “dali”, zoals maandag

dag 1 van elk jaar (26 juli) is ook altijd “dali” (omdat de cyclus dan mooi rond is)

* De tijd waarin de maan een volledige omloop om de aarde volbrengt ten opzichte van de vaste sterren.

**De lengte van het jaar wordt bepaald door de tijd die de aarde nodig heeft om één ronde om de zon te maken.

De 13 manen kalender is gebaseerd op de beweging van de aarde om de zon, maar ook op de beweging van de maan en de beweging van de sterren. Het is een heel natuurlijke kalender, die ons toelaat om mee te stromen met de flow van het leven. 

Je hoeft niet persé deze agenda nu te gaan volgen. Maar wat vooral wel heel fijn is, is dat door deze kalender, het nu mogelijk is geworden om te weten welke energie we zijn, dag per dag, binnen de Gregoriaanse kalender. En dat kan een enorme meerwaarde geven aan je leven. Zo kan je meer en meer mee surfen met de flow van het leven!

Een jaar in de 13 manen kalender

Op 26 juli verschijnen elk jaar de zon en de ster Sirius (de helderste ster aan de nachtelijke hemel), precies op hetzelfde punt en op hetzelfde moment aan de horizon. Met een verschil van maar 3 minuten, staan de aarde, de zon en Sirius dan in 1 lijn. Zo’n synchroniciteit tussen drie hemellichamen is er verder niet te vinden op jaarbasis. Daarom start de 13 manen kalender op 26 juli. 

Ook krijgt elk jaar een kleur, toon en zegel van de eerste dag van dat jaar. 26 juli valt altijd op een rode maan, witte tovenaar, blauwe storm of geel zaad. Dat zijn de jaardragers en deze geven telkens dat jaar hun energie mee. 

Op 26 juli 2019 was dat witte tovenaar toon 1

Op 26 juli 2020 wordt dat blauwe storm toon 2

Op 26 juli 2021 wordt dat geel zaad toon 3

Op 26 juli 2022 wordt dat rode maan toon 4

Wat 2019-2020 ons brengt

Concreet voor dit jaar (nog tot 26 juli 2020), kan je zien dat we opnieuw begonnen zijn aan cyclus van 13 dagen/jaren. Het thema van de witte tovenaar nemen we dan ook mee de komende 13 jaar. Deze brengt ons tijdloosheid, magie en laat ons terug contact maken met de wijsheid van ons hart. En ook, heel mooi tijdens deze corona tijden, hij laat ons de wereld rondreizen met onze ogen gesloten ;-).

Dit jaar mochten we daarmee starten. We mochten onze eerste intenties stellen, aan iets nieuw beginnen.  Trachten te luisteren naar ons hart en dan ons hart te volgen. Misschien heeft de lockdown je wel dichter bij je hart gebracht? 

Daar mochten we dit jaar onze eerste stapjes in nemen. En bij elk nieuw begin, hoort ook een beetje loslaten, afsterven van iets dat niet meer nodig is. Alleen zo kan er ruimte ontstaan om iets nieuw te laten groeien. Dat loslaten, en dat loslaten van de angst voor de dood, dat was het doel van dit jaar, en dat is het overkoepelende doel voor de komende 13 (nu nog 12) jaar. En dat voor ons allemaal, op grote schaal. Voel je hoe magisch synchroon dit alles loopt met wat er nu gaande is in de wereld?!

Wat 2020-2021 ons zal brengen

Het wordt een pittig jaar, waarin we uitgedaagd worden om effectief ons hart te blijven volgen. Om effectief een ommekeer te maken, groot of klein. We hebben dit allemaal, één voor één, te laten zien. Erken je uitdagingen en probeer ze te overwinnen. Daarbij zal de kracht van de storm centraal staan. Dat is de kracht die onrust brengt om te zuiveren. Maar ook de kracht die ons helpt om in het oog van de storm de rust te vinden, dicht bij onszelf. Om zo dit jaar te mogen transformeren, te mogen groeien en steeds dichter en dichter bij onszelf te komen. Met als jaardoel om trouw en loyaal te blijven, vooral aan onszelf. Dat we helemaal mogen thuiskomen, na de heftige storm, in volle acceptatie, bij onszelf.

Wil jij graag meer weten over wat het komende jaar ons te brengen heeft?

Dan kan je op zaterdag 25 juli om 9u de live sessie volgen op ons online platform, de maya tribe.

Lees hier meer over onze maya tribe en hoe je je kan aansluiten!