Hoe het lot lopen kan. Dit weekend dacht ik er nog aan, bij het bekijken van mijn Instagram op zoek naar inspiratie, dat ik iets wou schrijven over hoe sociale media een effect heeft op de manier waarop we naar yoga kijken.

En vandaag, na een gesprek met een journaliste, werd ik alleen maar weer bevestigd in het waarom ik deze blog wou schrijven, namelijk om mensen gerust te stellen. Om zo luid mogelijk uit te roepen: “YOGA IS VOOR IEDEREEN!”

Hoe kunnen een miljoen likes op een perfecte foto van jezelf, waar je alleen maar de mooie kant laat zien, jou helpen in jouw yogaproces om net het ego los te laten?

Want mensen worden bang om yoga te doen. Bang om de perfectie die wordt uitgestraald via sociale media, nooit te kunnen evenaren. Vele yogi’s (gelukkig niet allemaal!) staan vaak half naakt op perfecte locatie’s, met perfecte lichtinval, te poseren. Ja, poseren noem ik het. Want vaak heeft het niets meer te maken met wat yoga is. En waar het voor staat. Hoe kunnen een miljoen likes op een perfecte foto van jezelf, waar je alleen maar de mooie kant laat zien, jou helpen in jouw yogaproces om net het ego los te laten? Om ook om te gaan met de “niet perfecte” kant van jezelf? Natuurlijk wordt er dan een ellenlange tekst onder die post geschreven over moeilijke momenten en diepe gevoelens. Maar die zie ik niet. Die zie ik niet op die foto. En pas op, je hoort me niet zeggen dat ik alleen maar alle negatieve, intense momenten wil zien. Je hoeft (liefst) niet je hele leven met me te delen. En je hoort me ook niet zeggen dat ik nooit een mooie foto van mijzelf op sociale media gooi, want dat doe ik ook wel eens. Maar ik probeer ook de realiteit te laten zien. Want dat is het leven. Mooi en soms niet mooi. Makkelijk en soms moeilijk. Maar op deze manier wordt er een wereld gecreëerd, waarbinnen we weer streven naar perfectie. Waarin je zelf gestimuleerd wordt om zo perfect mogelijk te zijn, want dan vinden mensen je leuk. Dan krijg je veel likes. Wat een druk..?! En niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle volgers.

 Want zo beginnen heel veel mensen niet aan yoga, omdat ze bang zijn. En zo beginnen heel veel mensen wel aan yoga, omdat ze “perfect” willen zijn. En laat dat nu net hetgene zijn dat net niet zou moeten worden nagestreefd als je yoga beoefent. 

En dan komt de reactie: “yoga is niets voor mij, want ik ben niet lenig”. Een reactie die ik als yogaleraar ontzettend vaak hoor. En natuurlijk is dat het beeld dat mensen krijgen. Dat zou ik ook hebben als dat mijn referentie was. Want weten zij veel. En dat is jammer. Dat is zo ontzettend jammer. Want zo beginnen heel veel mensen niet aan yoga, omdat ze bang zijn. En zo beginnen heel veel mensen wel aan yoga, omdat ze “perfect” willen zijn. En laat dat nu net het gene zijn dat net niet zou moeten worden nagestreefd als je yoga beoefend.

Al van jongs af aan willen we de prinses zijn in het verhaal. Of toch de meeste van ons.

En dan besef ik weer, dat ook ik soms naar die foto’s kijk en denk: “was ik maar zo.” En dat dat oké is. Zo zijn de meeste van ons opgevoed. Met het onophoudelijke verlangen om perfect te zijn. Of toch die perfectie weerspiegeld te zien in iets buiten ons. In de films, op televisie, in de boekjes. Al van jongs af aan willen we de prinses zijn in het verhaal. Of toch de meeste van ons. Maar ik dank het universum dat ik in contact ben gekomen met de echte yoga. De pure yoga. De yoga waarbij ik net eens een keertje niet perfect hoefde te zijn. De yoga die me toeliet om eindelijk mijzelf te leren kennen en dan ook mijzelf te leren zijn. De yoga waarbij je luistert naar je lichaam en je grenzen leert kennen.  De yoga waarbij je je ego leert loslaten en niet op zoek gaat naar de bevestiging van buitenaf, maar van binnenuit.

Maar ik dank het universum dat ik in contact ben gekomen met de echte yoga. De pure yoga. De yoga waarbij ik net eens een keertje niet perfect hoefde te zijn.

Die yoga, dat is de yoga die ik wil verspreiden. Dat is waar ik in geloof. Dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dat is mijn grote passie en dat is wat ik wil doorgeven.

Want yoga is voor iedereen! Yoga is voor iedereen! Yoga is voor iedereen!

Ik kan het niet luid of vaak genoeg roepen, vanuit heel mijn hart.

Yoga is voor iedereen!

Namaste to that 🙂

Jozefien

Leave a Reply