Wat is SUP Yoga en wat maakt het zo uniek?

Ik nodig je uit om comfortabel te gaan zitten, je rug en nek recht te houden en je schouders naar beneden te duwen zodat ze kunnen ontspannen. Plaats je handen op je knieën en sluit je ogen. Concentreer je op je adem, zonder deze te beïnvloeden; kijk gewoon toe en laat de adem natuurlijk vloeien.

Herken je het voorgaande ritueel? Misschien heb je al bij iemand een yogales gevolgd die net op dezelfde manier de les inzet. Zo start ik elk van mijn lessen, of het nu standaard yoga is, strand yoga of SUP yoga. SUP Yoga ofwel yoga op een stand-up paddleboard is zeer geliefd hier op Aruba. Als je de beelden ziet, begrijp je meteen waarom. De helderblauwe Caraïbische zee nodigt uit tot stilte en ontspanning en doet je helemaal wegdromen. Wanneer ik SUP Yoga doceer, neem ik de deelnemers mee op een ontdekkingstocht langs de zintuigen. Na bewust ademhalen, waarbij we de neus, keel, borstkas en buik onder aandacht brengen, sleur ik iedereen mee in het volgende verhaal:

Discovery of the senses

voelen

We brengen onze aandacht naar alle lichaamsdelen dat in aanraking zijn met het surfbord en voelen hoe ons gewicht in de bovenste zachte laag van het bord drukt. Aruba staat bekend om haar wind – wat ze zo aantrekkelijk maakt voor wind- en kitesurfen – dus kunnen we erop rekenen dat elke ochtend ons lichaam gestreeld wordt door een zachte bries. De zon kust onze huid, warmt ons op en we worden, op het ritme van de zee, heen en weer gewiegd. Deze bewustwording brengt ons in een toestand van complete relaxatie. De beweging van de zee heeft een troostend effect.

horen

Ik nodig vervolgens uit om te concentreren op elk geluid dat men hoort. Dit kan variëren, van kinderen die in de verte spelen en lachen, het waaien van de wind, het zachtjes klotsen van het water tegen het surfbord, het breken van de golven of in de verte het ochtendlied van de vogels.

ruiken

Deze zintuig is volgens mij de uitdagendste en heeft misschien wel de meeste aandacht nodig om te lukken. De Arubaanse zee heeft namelijk geen vieze visgeur…maar als we heel bewust ruiken, kunnen we misschien toch een vleugje van onze zonnemelk, deodorant of uitzonderlijk, indien de wind in de goede richting waait, kunnen we het ontbijt van het dichtstbijzijnde hotel ruiken.

smaak

Bewust onze smaakpapillen gebruiken om de verschillende smaken in onze mond te herkennen, is een oefening dat we tijdens het eten ook kunnen toepassen. Tijdens de ochtend SUP yoga kunnen we misschien een overgebleven druppeltje thee of koffie proeven, onze tandpasta of misschien zelfs het zoutige zeewater dat aan onze lippen is blijven kleven.

zicht

Ook al zijn onze ogen gesloten, kunnen we onze aandacht vestigen tussen onze wenkbrauwen, daar waar het derde oog zich bevindt. Laten we binnenin een kijkje nemen en trachtten te zien wat onze intuïtie ons voor beelden voorschotelt. Misschien zien we flarden van een droom van de voorbije nacht, zijn we nog een gebeurtenis aan het verwerken of visualiseren we iets wat ons nog te wachten staat.
Observeer aandachtig, want zelden nemen we de tijd om met gesloten ogen, in stilte, in onszelf te keren en te luisteren naar dat stemmetje binnenin, naar dat buikgevoel. Het kan ons waardevolle dingen vertellen. Het enige dat we moeten doen, is die stem laten spreken en goed willen luisteren.
Deze ontdekkingsreis langsheen onze zintuigen kunnen we zien als een mindfulness oefening, dat we op elk moment van de dag kunnen toepassen: op onze yogamat, thuis op een meditatiekussen, in de zetel of zelfs op kantoor tijdens de koffiepauze!

Relaxatie

Het effect van deze korte geleide meditatie wordt anders ervaren wanneer het uitgevoerd wordt op een surfboard. We zijn ons zoveel meer bewust van onze zintuigen, omdat we meer prikkels te verwerken krijgen. Zelfs de lichaamsbewegingen worden bewuster uitgevoerd, omdat je rekening moet houden met extra uitdagingen: de wind en de beweging van het bord op de zee. We zijn veel meer gefocust en spreken ons evenwichtsorgaan veel harder aan.
Beeld je nu het gevoel in, dat je hebt tijdens savasana, de eindrelaxatie. Vermenigvuldig dat nu met 4. Waarom met 4? Omwille van het water, de wind en de zon. Dit zijn 3 extra natuurelementen, die zorgen voor een diepere relaxatie.
Ik hoop dat we elkaar ooit op het water ontmoeten! En zoniet, dan hoop ik dat ik je warm gemaakt heb om dit ooit uit te proberen!
Namaste,
Adriana
Foto’s van SUP Yoga kan je hier bekijken.

Leave a Reply