Sinds we terug zijn uit Australië, doen mijn lief en ik regelmatig ’s ochtends samen yoga.

Hij doet zijn ding, ik doe mijn ding, maar wel naast elkaar. Net zoals dat gaat in het leven. Of toch, hoe ik het leven zie en hoe ik een gezonde relatie zie. Maar goed, daar gaat deze (korte) blog niet over 🙂

Waar deze (korte) blog wel over gaat, is dat het een echte aanrader is, om yoga samen en toch alleen te doen. Het geeft een verbinding, maar toch ben je op je eigen mat en ben je gefocust op je eigen lichaam, ademhaling en geest. Maar wetende dat hij naast me ligt en met hetzelfde bezig is, zijnde yoga, dat geeft me enorm veel voldoening en geluk.

Binnen de yoga filosofie, geraken mensen soms verdwaald. Ze vragen zich dan af hoe ze toch in een relatie kunnen gaan met een ander, terwijl yoga zo gefocust is op het inwaarts keren. Maar daar ligt voor mij net de sleutel. Binnen de yogafilosofie is Niyama de tweede stap naar verlichting.

Binnen Niyama zijn er de vijf stappen van zelfreiniging die ons helpen om zelfdiscipline te ontwikkelen. De persoonlijke disciplines zijn: zuiverheid, tevredenheid, zelf discipline, zelf studie en overgave. Dit zijn ethische voorschriften die ons altijd blijven begeleiden, van het begin tot het einde van de yogareis, want de demonstratie van iemands spirituele verwezenlijking ligt nergens anders in dan hoe men zich beweegt tussen zijn medemensen en met hen omgaat.

Dit is voor mij een heel belangrijk onderdeel van de yogafilosofie. En het verklaart voor mij helemaal, hoe je enerzijds bij jezelf kan blijven en de zoektocht naar innerlijke verlichting kan verderzetten en toch verbonden kan blijven met de uiterlijke wereld.

Wat ik eigenlijk gewoon wil zeggen, met deze korte tussendoor blog is: Doe yoga met een geliefde! Dat kan je lief zijn, je beste vriend(in), een familielid of zelfs je huisdier…. Maar probeer het eens samen. En kijk wat het doet. Tenslotte betekent yoga niets minder dan: union. Het verenigen. Het verenigen van lichaam en ziel, maar ook het verenigen van mensen. En misschien is het niets voor jou, of misschien ben je er net helemaal aan verknocht. Maar ik vraag je gewoon één ding: give it a shot!

Namaste,

Jozefien

Leave a Reply