Leun achterover en kijk wat voor goeds er zich aandient. Voel hoe moeilijk het is om niet in  actie te komen. Als zich iets aandient, durf het dan te ontvangen en laat je betoveren.

Dat is wat yoga ons elke dag kan leren. Een levenswijsheid die niet zomaar ineens toepasbaar is. Het heeft tijd nodig, bij de meeste mensen, om de snelheid en het ritme van ons leven aan te passen.

Yoga kan ons leven vertragen. Ons ritme vertragen. Ons weer doen stilstaan bij de kleine en grote dingen in het leven. Te voelen en te ondergaan. Vaak gaan we zo snel, van de ene prikkel in de andere, dat we vergeten te “zijn”. Vergeten te ervaren.

Elke ochtend, wanneer ik me op mijn mat bevind, voel ik dit. Door heel mijn zijn. Het aarden. De tijd die ik neem voor mezelf. Hoe kostbaar dat is en hoe fijn. Tijd nemen voor jezelf. Wat zie ik dat weinig gebeuren in de wereld om me heen. We willen alles en we willen het snel. We willen geen compromis en we willen consumeren. Liefst nog eerder gisteren dan vandaag. Maar zo geraken we in een vicieuze cirkel, waarin stress onvermijdelijk is. Waarin we onvermijdelijk meer ongeluk gaan aantrekken dan geluk.

Ik geloof dat je aantrekt wat je uitstraalt. Ik geloof dan ook dan ook dat wanneer jij de rust kan vinden in jezelf, je deze rust ook zal vinden in je omgeving. En zo kan alles langzaam in balans komen en lijken de problemen die je had, plots niet meer zo groot.

Yoga kan je hiermee helpen. Yoga kan je helpen vertragen. Maar alleen als jij het wilt. Als jij er klaar voor bent. Neem je tijd om yoga langzaam te proeven, ontdekken en voor je het weet zal ook voor jou yoga meer betekenen dan je oorspronkelijk dacht!

Misschien vraag je je nu af: Maar HOE doe ik dat?

Wel, ik kan je zeker enkele tips geven. Maar uiteindelijk is het een proces dat iedereen zelf zal moeten ervaren en ontdekken. Iedereen is anders. Iedereen heeft een ander tempo. Daarbij, vertragen en tot rust komen, doe je net door niet weer van alles te willen en te moeten. Doe het dus langzaam en leer terug in contact te komen met je gevoel. Deze zal jou de weg leiden!

Om jullie dan toch enkele tips te geven 🙂

  • Geniet van yoga
  • Volg je eigen tempo en forceer jezelf niet
  • Probeer in contact te komen/blijven met je lichaam
  • Kijk niet om je heen tijdens een les, dat helpt je om bij jezelf te blijven en niet te vergelijken
  • Sluit eventueel tijdens bepaalde oefeningen je ogen om dichter bij jezelf te komen/blijven
  • Aanvaard waar je bent, gebruik eventueel een mantra*
  • Laat de spanningen langzaam los bij elke uitademing
  • Als je zelf aan de slag gaat: voorover buigers helpen om tot rust te komen en te vertragen

Ziezo, ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en ik wens jullie veel plezier op jullie yoga pad!

Namaste,

Jozefien

Wil je een les volgen bij Yoga Time? Bekijk ons aanbod dan via www.yoga-time.be